Stokastik Momentum Index (SMI)

   William Blau tarafından 1993 yılında geliştirilen ve Technical Analysis of Stocks and Commodities yayınlanan Stokastik Momentum Indeksi bildiğimiz stokastik osilatörü göstergesini bir bakıma
geliştirmiştir.Stokastik osilatörü, kapanış fiyatının belirli bir dönem içinde en yüksek-en düşük fiyatlara uzaklığını ölçerken, SMI göstergesi +/- 100 değerleri arasında değişen ve kapanış fiyatının belirlenen dönem içindeki en yüksek ve en düşük fiyatın belirlediği orta noktanın göreceli olarak ne kadar altında yada üzerinde olduğunu göstermektedir
    Yorumlanması
    • Kapanış fiyatı eğer belirlenen dönem içindeki en yüksek ve en düşük fiyatların ortalamasının üzerinde ise SMI değeri pozitif,aksi halde negatiftir.
    • SMI'nın yorumlanması aynen Stokastik göstergesinde olduğu gibidir. Kritik bölgeler alım ve satım amacıyla kullanılabilir. Her ne kadar net bir seviye belirtilmemişse de örneğin SMI -40'ın altına gerileyip sonra bu seviyeyi yukarı kestiğinde alım yapılarak, +40 seviyesini yukarı geçtikten sonra yeniden aşağı kestiğinde de satış yapılabilir. Fakat piyasada trend hakimse, yani net bir artış trendi veya net bir düşüş trendi varsa, bu göstergeyi bu şekilde kullanmak faydalı sonuç vermeyebilir.
Genel olarak yatay piyasalarda daha başarılı sonuç vermektedir.
    • Diğer bir kullanımı ise SMI göstergesi sinyal çizgisini yukarı kestiğinde alım yapıp, aşağı kestiğinde ise satış yapmaktır. Bu tekniğe göre al-sat yaparken yine dikkat etmeniz gereken nokta, piyasanın güçlü bir trend içinde olup olmadığıdır. Eğer yukarı trend güçlü ise erken sattıracaktır. Eğer aşağı trend güçlü ise erken aldıracaktır.
   • Aykırılıklara göre alım satım bu gösterge için de geçerlidir.Fiyatlar yukarı giderken gösterge aşağı gidiyor veya daha önceki tepesini geçemiyorsa bir sat sinyalidir. Fiyatlar aşağı giderken, gösterge tersine yukarı gidiyorsa bu da bir al sinyalidir.
   • Göstergeyi geliştirmiş olan Blau eğer SMI değerleri 1,100,100 olarak alınırsa yani 1 günlük SMI ve bunun 100 günlük yumuşatılmış ortalamaları alınırsa, bu eğrinin o sırada piyasanın trendi konusunda net bir fikir vereceğini söylemiştir.Bu eğrinin yukarı doğru hareket ediyor olması, güçlü yükselen trend, aşağı doğru hareket ediyor olması ise güçlü düşüş trendini sinyal vermiş olacaktır
     Aşağıdaki grafikte SMI göstergesi verilmiştir. SMI göstergesi üzerindeki yatay çizgileri -50 ve +50 seviyelerinden geçmektedir. Grafik üzerinde -50 yukarı kırıldığında alım yapıp, +50 aşağı kırıldığında satış yapılsa nasıl bir performans elde edilebileceğine bakınız.
    Resim IV.8.6-1

  Tabi ki yukarıdaki grafiğe bakarak bu göstergenin bu hareketleri yaptığında alım satım yapmayacak ve daha önceki konularda gösterdiğimiz gibi sistem testleri yapacaksınız.