Para Akım Endeksi (Money Flow Index)

      Para akım endeksi hisseye para giriş veya çıkışı gücünü belirleyen bir göstergedir. Bu gösterge göreceli güç endeksine benzemekle beraber, hesaplamalarda işlem hacmi de dikkate alındığından daha başarılı bir gösterge sayılabilir.İşlem hacminin sabit olduğu varsayılırsa, bugünkü tipik fiyatın
dünkü tipik fiyattan yüksek olması durumunda senede pozitif para akımı var olduğu, aksi durumda ise senetten para çıkışı olduğu (negatif para akımı) düşünülür.Periyot olarak en çok kullanılan süre 14 günlük süredir.
      Yorumlanması
• Para akım endeksi 100 ile 0 arasında değerler alır. Para akım endeksinin yükseliyor olması senede para girişi, düşüyo rolması ise senetten para çıkışı olduğunu gösterir. Genel yorumlama kuralları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
• Para akım endeksi ile fiyatlardaki değişim ve tepe ve dip noktaları birlikte izlenmeli ve aykırılıklar araştırılmalıdır.Aykırılıktan kastettiğimiz şey, az sonra örnek olay incelemesinde açıklanılacaktır. Ama kısaca bahsetmek gerekirse şöyle bir örnek verebiliriz. Fiyatlar bir tepe yaptığında para akım endeksi de bir tepe yapar ve daha sonra fiyatlar daha yüksek bir seviyede tepe yapmaya yöneldiğinde eğer bu endeksin yeni tepesi bir önceki tepenin altında kalırsa bu bir aykırılıktır ve gösterge ile fiyatlar aksi şeyleri söylemektedir. Bu durumda kısa bir süre sonra fiyatların aşağıya doğru
yöneleceği yorumu yapılır (Aşağıda verilen örnek olayı dikkatli bir şekilde inceleyiniz)
• Senetten senede değişmekle birlikte para akım endeksinin 80’e yaklaştığı durumlarda aşırı alım yapıldığı ve bir süre sonra satışların geleceği düşünülürken, endeksin 20 seviyelerine düşmesi durumunda aşırı satışların meydana geldiği ve artık bundan sonra satışların artmayacağı ve alımların gelerek fiyatların yükseleceği düşünülür. Kısaca bu gösterge 75-80 seviyelerine yaklaştığında SAT, 25-20 seviyelerine düştüğünde ise AL kararı verilir. Aşağıda verdiğimiz örnekleri inceleyiniz.
• Göstergenin 75-80 seviyelerine ulaşması durumlarında senedin önemli (tarihi) tepeler, 25-20 seviyelerine düştüğünde ise önemli dipler yaptığı görülür.
       Resimde Para akım endeksinin kullanılışına ilişkin bir örneği görmektesiniz. Grafikte AL ve SAT noktaları belirlenmiştir. Uzun vadeli fiyat ve endeks hareketine bakıldığında ise fiyatlar aşağı giderken endeksin trendi yukarı doğrudur. Bu da belirli bir süre sonra fiyatların artacağını işaret etmektedir. Nitekim Ocak 1996’nın sonundan itibaren fiyatlar da yükselmeye başlamış ve önemli oranda yükselmiştir. Bu senet için SAT sinyalleri genellikle 70-75 civarında oluşmuştur. Dolayısıyla satış kararı vermek için göstergenin 80’e çıkmasını beklemek anlamlı değildir. Aynı şekilde AL sinyalleri ise göstergenin 25 seviyelerine düştüğünde ortaya çıkmıştır.
        Resim IV.8.4-1: Para Akım Endeksi 1

        Aşağıdaki grafikte hiçbir yorum yapılmadan ilgili senede ait fiyat hareketleri çıplak olarak verilmiştir. Bu grafiği inceleyiniz ve AL-SAT noktalarıyla aykırılık durumlarını belirleyip bu göstergenin yukarıda yaptığımız yorumlarla ne derece uygun olduğunu kontrol ediniz.Size göre son günkü fiyat hareketinden sonra ne gibi bir gelişme olabilir? Fiyatların ne yönde gelişeceğini düşünüyorsunuz. AL-SAT veya TUT kararı mı verirsiniz?
       Resim IV.8.4-2: Para Akım Endeksi 2 (Deneme)

        Şimdi sorgulamaya başlayalım. Varsayalım ki MFI(14) (14 günlük Para akım endeksi) 30 çizgisini yukarı kesince alım yapalım,75 çizgisini aşağı kesince satış yapalım. Bu durumda acaba ne kadar işlem yapmış olurduk? Kaç işlemde zarar, kaç işlemde kar ederdik?
       Toplam karımız ne olurdu? Önce aşağıdaki grafiği inceleyiniz. Bu grafikte yukarı kalın oklar
alım yerini gösterirken, "exit" levhaları da satış yerini göstermektedir.
       Resim IV.8.4-3

      Grafikte bu stratejinin ciddi bir performans sağlamadığına ilişkin görsel bir yargıya vardım. Fakat, yukarıdaki al-sat noktaları sadece bir kesittir.
      Bu sonuçları kendinize göre yorumlayabilirsiniz. Unutmayınız,daha çok kar ettiren ve yapılan toplam işlem sayısında daha çok kazandıran strateji daha iyi stratejidir.