FIBONACCI ZAMAN ARALIKLARI VE FANLARI

     FIBONACCI ZAMAN ARALIKLARI   
     Teknik analizdeki tek değișken fiyat değildir.Özellikle fırsat maliyeti açısından önemi olan
zaman değișkeni de önemli bir inceleme konusudur.Bu nedenle Fibonacci teorileri,fiyat hareketlerinde kullanıldığı gibi zaman aralıklarında da kullanılmaktadır.
      Fibonacci zaman aralıkları dip ya da tepe noktasından itibaren Fibonacci sayıları yardımıyla çizilen dikey çizgilerden olușmaktadır. Çizim așamasında dip ya da zirve 0 olarak kabul edilmektedir.Daha sonra Fibonacci sayılarından yararlanılarak olușturulan zaman aralıklarına ait çizgiler fiyat grafiğinin üstüne yerleștirilir.Fibonacci sayılarının bu yöntemde kullanılmasında yararlanılan temel mantığa göre her bir Fibonacci sayısı, zaman aralığındaki gün sayısını temsil etmektedir.
      Yani birinci Fibonacci sayısı olan 1, bir günlük zaman aralığını,ikinci Fibonacci sayısı olan 2,iki günlük zaman aralığını ve beșinci Fibonacci sayısı olan 8, sekiz günlük zaman aralığını temsil etmektedir. Kısacası, Fibonacci zaman aralıkları1., 2., 3., 5., 8., 13., 21. ve 34 günlük dönemlere isabet edecek șekilde çizilmektedir.
      Bu yöntemin temel mantığına göre her bir zaman aralığında önemli hareketler meydana
gelmektedir.Fibonacci zaman aralıkları,diğer Fibonacci analiz yöntemleri gibi al sat sinyali
vermezler ve daha çok dalgalanmaların süresinin tespit edilmesinde kullanılırlar.

EUR USD paritesinde 2007 yılı sonunda olușan dalgalanmaların süresini,Fibonacci zaman aralıkları
yardımıyla yaklașık olarak tespit etmek mümkündü.Ayrıca grafikte de görüldüğü üzere,zaman aralığı
çizgilerine yakın bölgelerde sert hareketler meydana gelmektedir.Bu bölgelerde meydana gelmesi
beklenen hareketlerinin yönünün tespitinde indikatörlerden yararlanılması bu analiz yönteminin daha
verimli olarak kullanılmasını sağlamaktadır.
      FIBONACCI FANLARI
      Fibonacci oranlarının diğer bir yaygın kullanım alanı Fibonacci fan çizgileridir.Diğer Fibonacci analiz yöntemlerinde olduğu gibi Fibonacci fanlarında da öncelikle dip ve zirve noktası arasına referans çizgisi çizilir.Ancak bu yöntemde çizilen referans çizgisi,trendin dibinden zirvesine değil ara trendin zirvesine çizilmelidir.Referans çizgisinin ikinci noktasından çizilen dikey çizginin ,fan çizgileri ile kesiștiği noktalar Fibonacci seviyeleri olan %38.2, %50.0, %61.8’dir.Fibonacci fan çizgileri güvenilirliği sorgulanan bir analiz yöntemidir.Özellikle sert hareketlerin olduğu dönemlerde yanılma payı artmaktadır.Bu nedenle volatilitenin daha düșük olduğu piyasalarda kullanılması tavsiye edilir.
Fibonacci fan çizgileri,yükselen trendlerde önemli destek ve direnç seviyelerinin tespitinde kullanılır.
Yükselen trendlerde 38,2 çizgisinin üzerine çıkılması așırı bir yükseliș anlamına gelir ve orta vade için bir düzeltme beklenebilir.61,8 çizgisinin așağısına sarkılması ise düșüșün așırı olduğu șeklinde
yorumlanır.Ancak bu seviyelerde alıcıların güçlenmemesi trend dönüșü anlamına gelebilir. Bu noktada genellikle indikatörlerden yararlanılmaktadır.