DESTEK,DİRENÇ VE TRENDLERLE STRATEJİ GELİSTİRME 6

        H.Trend Kırılmaları, Ayı ve Boğa Tuzakları
    Resim IV.4.1-27
      Yukarıdaki grafikte yükselen bir trend vardır. 1ve 2 noktaları birleştirilerek çizilmiştir. 3 noktasında trend aşağı kırılacak gibi olmuş ama trend aşağı kırılmamış yeniden yukarı dönmüştür. 2 numaralı dip noktadan sonra fiyatlar trendden uzaklaşmış, 3 numaralı noktadan sonra ise trende çok yakın hareket eder olmuştur. Üst bölgede "a" noktasından geçen paralel trend vardır. Dikkat edilirse "b" noktasına yaklaşan fiyatlar kanalın bu bölgesinde dirençle karşılaşarak aşağı dönmüştür.1-2 trendine doğru yaklaşan fiyatların aşağıdaki grafikte çok daha yakından gösterildiği şekilde bir hareket yaptığını gördüğünüzde acaba trend aşağı kırılmış mıdır?
      Resim IV.4.1-28

     Trend seviyesi 15.000 TL'dir. Kapanış ise 14.500 TL seviyesinden olmuştur. Yani 500 liralık bir düşüş olmuştur. Yüzde olarak ifade etmek gerekirse 500/15000=0.033=%3.33 rakamı bulunur.Dolayısıyla trendin kırıldığı noktadan itibaren yüzde 3 ile 5 arasında bir düşüş gerçekleştiği için ilk trend kırılma kuralı gerçekleşmiştir.Trendin kırıldığı noktadan itibaren 2 gün art arda düşüş henüz yoktur bir sonraki günü beklememiz gerekir. Trendin kırıldığını düşündüğümüz noktada işlem miktarı önceki 2 güne göre artış göstermiştir. Önceki 2 günde 100 bin lot işlem miktarı gerçekleşirken,trendin kırıldığı noktada 203 bin lot işlem miktarı ortaya çıkmıştır.Dolayısıyla üçüncü kriter de gerçekleşmiştir. Bu nedenle trendin
kırılıyor olması olasılığı yükselmektedir. Şimdi aşağıdaki grafikte daha sonraki günlerde ne olduğuna yine yakından bakalım.
    Resim IV.4.1-29
        Kesikli dikey çizgi sonrasında trendin kırıldığı noktadan sonra fiyatlar 14.500 ile 15.000 arasında kalmış olsa da gitgide trendden uzaklaştığına dikkat ediniz. Daha doğrusu trend doğrusu yükselmeye devam etmektedir. Ardından Çok sert bir düşüş gelmiştir. Zaten trend aşağı geçildikten sonra piyasa belirli bir konuda beklemeye girmiştir.Mart 2003 tarihinde ABD askerlerine Türkiye'den geçiş izni verecek olan tezkere meclisten geçmeyince bu tür bir sert hareket olmuştur.Şimdi de aşağıdaki grafiği (Resim IV.4.1-30) inceleyiniz. Sizce aşağı doğru kırılma gerçekleşmiş midir? Trendin kırıldığı nokta 530 TLseviyesidir ve hisse 500 TL seviyesinden kapanmıştır. Yani trendi kırdığı noktadan itibaren 30/500=%6'lık düşüş olmuştur. Dolayısıyla ilk kurala göre trend kırılmıştır. Grafikte net bir şekilde görülmese bile,trendin kırıldığı noktada işlem miktarı 75 bin lot olmuştur. Fakat iki gün öncesindeki işlem miktarı ortalaması 40 bin lot civarındadır.Dolayısıyla işlem miktarı trendin kırıldığı noktada artmıştır.Unutmayınız ki aşağı doğru kırılmalarda işlem miktarının birkaç gün öncesine göre artmış olması yeterli koşul iken, yukarı doğru trend kırılmalarında trendin yukarı kırıldığı noktadan önceki bir haftalık ortalama işlem miktarının en az 1,5 veya 2 katına çıkması işlem miktarının da yeteri kadar arttığını gösterecektir.
    Resim IV.4.1-30

     Aşağıdaki grafik ise yukarıdaki grafik sonrasında ne tür gelişmeler olduğunu vermektedir
     Resim IV.4.1-31
     Resim IV.4.1-32
Yukarıdaki grafikte ayı tuzağına ilişkin bir örnek verilmiştir.Grafik üzerinde yazılı yorumu okuyunuz.