DESTEK,DİRENÇ VE TRENDLERLE STRATEJİ GELİSTİRME 5

        Aşağıdaki grafik üzerinde trendleri, yatay destek-direnç doğrularını ve kanalları çiziniz, ardından da yorum geliştiriniz.
       Resim IV.4.1-20
        Resim IV.4.1-21
     Yukarıdaki grafikte trendler çizilmiştir. Siz de kendi çizdiğiniz trendler ile karşılaştırınız. Geliştirmiş olduğunuz yorumlar ne olursa olsun, fiyatların belirli bir hareketi sonrasında, ne tür hareket yapacağınıza karar vermenizi sağlayacak şekilde olmalıdır.Yukarıdaki grafikte yükselen bir trend vardır. Yükselen kanalda olduğunuz için şu anki pozisyon "tut" şeklinde olmalıdır. Orta vadeli düşünen birisi açısından "AL" konumu da geçerlidir. Çünkü yükselen bir trend vardır. 2700 TL seviyesinin altına olacak bir düşüş kısa
vadeli sat sinyali üretir. Fakat "yatay destek ve direnç" olarak adlandırılan orta kısımdaki yatay destek çizgisi destek oluşturacağı için 2700'ün aşağı kırılması durumunda 2500 civarında yeni alım yapılmalıdır.
Şimdi aşağıda verilen grafiği inceleyiniz. Kesikli dikey çizgi sonrasında nasıl gelişmeler olduğu verilmektedir. Aşağıdaki grafikte trendlerin yerini yeniden ayarlamak gerekir mi? Yeni yatay destek ve
direnç çizgileri çizmek gerekir mi? Bu sorulara cevap vererek grafik üzerinde gerekli değişiklikleri yapınız.
      Resim IV.4.1-22
       Şu ana kadar örnekler hep yükselen trendler ile ilgili oldu.Aşağıdaki grafikte ise düşüş trendinde olan bir fiyat hareketi vardır.Bu grafik üzerindeki trendleri çiziniz.
      Resim IV.4.1-23
      Yukarıda verilen grafiğin trend çizgileri çizilmiş hali ve daha sonrası aşağıdaki grafiklerde verilmiştir.
      Resim IV.4.1-24

      Resim IV.4.1-25
        Resim IV.4.1-25 'de verilen grafiğin son bölümünde fiyatlar 2000TL seviyesini gördükten sonra yüzde 100 artarak 4000 TL seviyelerine çıkmıştır. Fiyatlar yüzde 100 artmışken alım yapar mıydınız? Üst grafikte 2' olarak belirtilen nokta aslında yatay çizgi ile destek noktası olarak gösterilmişti. Fakat fiyatlar bu yatay destek çizgisini aşağı kırmıştı. Şimdi ise 4000 TL'nin üzerine çıkarak yeniden bu yatay çizginin üzerine oturdu (yani direnci yukarı kırdı). İşlem hacmindeki değişime de dikkat ediniz.Bu noktada alım yapmaya karar verdiyseniz satış fiyatınız ne olurdu? Bu yukarı hareket yeni bir yükselen trendin başlangıcı olabilir mi?
        İşlem hacmi ile trendler arasında önemli bir ilişki var. Geçmişle karşılaştırıldığında çok yüksek bir hacim vardır. Yeni bir trendin başladığının en önemli göstergelerinden biri uzun süre yatay hareket sonrasında işlem hacmi artmasına rağmen düşüşün devam etmemesi ve hacmin yükseliş getirmesidir. Aşağıdaki grafikte bundan sonrasında ne olduğu verilmektedir. Grafiği inceleyerek yeni trend destek ve direnç çizgileri ile kanalları çiziniz.
       Resim IV.4.1-26
     Buraya kadar trendlerin, kanalların, destek ve direnç çizgilerinin nasıl çizildiğini ve nasıl yorumlanabileceğini verdik. Elbette ki milyonlarca örnek verilebilir. Kendinizi geliştirirken yapacağınız önemli şeyler var. Yukarıda sizlere nasıl bir test uygulamışsam aynısını kendinize uygulayabilir ve tecrübenizi artırabilirsiniz. Yani önce bir grafik açınız ve geçmiş bir tarihte gerekli trend çizgilerini çizerekyorum geliştiriniz.Sonra grafikte 1-2 gün ilerleyerek neler olduğuna bakınız ve bu noktalarda kararlar veriniz. Alım yada satım noktalarınızı ve tut noktalarınızı belirleyiniz. Bu arada stop-loss dediğimiz zararı kesme noktalarını da belirleyerek trend aşağı kırıldığında satış yapınız veyaönemli bir direnç yukarı kırıldığında alım yapınız.