Forex Terimleri

 Açık Emir: Bir pazarın belirlenmiş fiyatına doğru hareket ederken gerçekleşecek emirdir. Normalde "Bir Emir Diğerini İptal Eder" ile birlikte kullanılır.
Açık İşlem: Fiziksel ödeme ile likide edilmemis ya da esit boyutta ve ters yönlü bir baska islem ile kapatilmamis islem.
Açık Pozisyon: Fiziksel bir ödeme yapılmamış anlaşmadır.
Aliş Fiyatı: Islemcilerin bir para biriminden alim yapabilecekleri fiyattır.
Aliş/Satiş Spreadi: Alis ve satis fiyatlari arasindaki farktir ve piyasa likiditesinin bir ölçütüdür. Düsük spreadler genellikle yüksek likidite anlamina gelmektedir.
Ana Para Birimi: Yatirimcinin muhasebe kayitlarinda kullandigi para birimidir. Foreks piyasasinda bu birim genellikle ABD dolari olmakla beraber Ingiliz Sterlini, Avro ve Avustralya Dolari da kullanilabilmektedir.
Arbitraj: Pazarlar arasındaki küçük fiyat farklarından avantaj elde etmek amacıyla bir enstrümanı alır yada satarken aynı anda, bağlantılı bir pazarda eşit ve zıt bir pozisyonu alma işlemi.
Arz: Islemcinin satis yapmak için hazir oldugu fiyat.
Avrupa Merkez Bankasi: Avrupa Para Birliginin merkez bankasidir. AMB.
Ayı Piyasası: Fiyatlarin deger kaybettigi piyasa kosullarıdır.
Boga Piyasası: Fiyatlarin deger kazandigi piyasa kosullarıdır.
Broker: Aracı olarak hizmet veren bir kişi yada kurumdur. Bir ücret yada komisyon karşılığında alıcı ve satıcıları bir araya getirir. Bunun aksine, bir "satıcı" para koyarak bir pozisyonun bir kısmını alır. Bundaki ümidi pozisyonu başka bir partideki sonraki ticaret ile kapatarak fark (kar) elde etmektir.
Bundesbank: Almanya'nın Merkez Bankası. Bundesbank.
Bütçe Açıgı: Islem ya da ödemeler için negatif bir dengenin olmasi durumudur.
Cable: Ingiliz Sterlini / ABD Dolari kuru için kullanilan argo kelimedir.
Ciro: Belli bir zaman diliminde gerçekleşen bütün işlemlerin parasal olarak değeridir.
Çapraz Kur:  ABD dolari içermeyen iki para birimi arasindaki kurdur.
Çitleme (Hedge): Daha önceden açilmis islemlerin riskinin azaltilmasi amaci ile daha sonradan açilan yeni bir ya da birkaç islem anlamina gelir.
Değer Artışı: Bir döviz kuru pazar talebine cevaben fiyatını güçlendirirse "değer artışı" sağlamış olur.
Değer Düşüşü: Pazar güçleri sebebiyle bir para biriminin değerindeki düşüş.
Deger Kazanma: Bir para biriminin fiyatindaki artistir.
Destek Seviyesi: Alis islemlerinin beklenebilecegi bir fiyat seviyesidir.
Devaluasyon: Bir para biriminin fiyatının aşağı yönde ani ayarlamasıdır. Normal şartlarda resmi açıklamayla olur.
Direnç Seviyesi: Satis islemlerinin beklenebilecegi bir fiyat seviyesidir.
Döviz Riski: Döviz kurlarindaki ters yönlü bir degisim olasiligidir.
Ekonomik Gösterge: Ekonomik hayatin durumunu, meydana gelen degisiklikleri gösteren istatistik serilerdir. Bunlara örnek olarak sunlar verilebilir: Issizlik seviyesi, Gayrisafi Milli Ürün, enflasyon, perakende satislar ve benzeri.
Enflasyon: Tüketim mallarinin fiyatlarindaki artis nedeni ile alim gücünün azalmasina sebebiyet veren piyasa kosuludur.
Federal Merkez Bankası: ABD’nin merkez bankasidir.
Foreks/FX Piyasası: Tezgah üstü piyasalarda ayni anda bir para biriminin alinip bir digerinin satilmasi islemidir. Foreks piyasalarinin çogu ABD dolarina karsi fiyatlandirilirlar.
Günlük İşlem: Ayni gün içerisinde açilip kapatilan islemler için kullanilmaktadir.
Kâr Al (Take Profit): Açik olan islemi önceden belirlenmis bir fiyattan kapatip kâr elde edebilmek amaci ile verilen emirdir.
Kisa Pozisyon: Piyasa fiyatlarindaki düsüslerden kâr elde edilebilecek islemlerdir.
Komisyon: Broker tarafindan islem basina talep edilen ücrettir.
LIBOR (Londra Bankalar Arası Faiz Oranı): Londra bankalar arası faiz oranıdır. Bankalar diğer bir bankadan borç alırken LIBOR kullanırlar.
Likidite: Fiyat dengesinde küçük bir etki birakacak ya da hiç etki birakmayacak sekilde büyük miktarlarda isleme olanak veren piyasa kosuludur.
Marj: Bir islemin yapilabilmesi için gereken sermaye.
Marj Çagrısı: Broker ya da dealer tarafindan müsteriye, müsteri aleyhinde yönlenmis bir islemin performansinin temini için yapilan ek fon talebidir. Bu isleme alternatif olarak müsteri bir ya da daha çok islemini kapatma seçenegine de sahiptir.
Merkez Bankası: Bir ülkenin para politikasini yönlendiren resmi ya da yari resmi organizasyondur. Örnegin, Federal Merkez Bankasi, ABD’nin merkez bankasidir.
Para: Hükümet ya da merkez bankasinca yasalara uygun sekilde piyasaya sunulan herhangi bir çesit para.
Pip: Döviz piyasasinda herhangi bir kurun degerindeki en küçük oynamaya verilen birimin adidir. Pip degeri her ikiliye göre degisir. Pip degeri örnegin; EUR/USD, GBP/USD ve USD/CHF için 0.0001 ve USD/JPY icin 0.01’ dir.
Prim: Döviz pazarlarında vade yada vadeli işlem fiyatlarının spot fiyatı geçen miktardır.
Piyasa Yapıcı: Fiyat sunumu yapan ve bu sundugu fiyatlardan alis ya da satis yapmaya hazir dealer.
Rehin: Bir yatırımın güvenliğini sağlamak yada performans garantisi için verilen şeydir.
Revalüasyon (yeniden değerleme): Merkez bankası müdahalesi ile bir para biriminin değişim fiyatında artış olmasıdır. Devalüasyonun karşıtıdır.
Satıcı: Bir işlemin tarafı yada yöneticisi olarak hareket eden kişidir. Yöneticiler bir pozisyon tek tarafını alırlar ve pozisyonu, sonraki ticarette başka bir hissedarla kapatarak fark (kar) kazanma ümidini taşıyan kişidir. Bunun aksine broker, bir ücret yada komisyon karşılığında alıcı ve satıcıları bir araya getiren ve aracı olarak hareket eden bir kişi yada kurumdur.
Satış Fiyatı: Islemcilerin bir para biriminden satis yapabilecekleri fiyattir.
Satış Oranı: Bir finansal enstrümanın satışı için temel alınan orandır.
Sınırlı Emir (Limit Order): Belli bir fiyattan ya da o fiyat altindan alim yapmak veya belirli bir fiyattan ya da o fiyat üzerinden satis yapmak için verilen emirdir.
Spot Fiyat: Güncel, simdiki piyasa fiyati. Spot islemler genellikle iki is günü içinde tamamlanirlar.
Spread: Alis ve satis fiyatlari arasindaki fark.
Stop Emir: Belli bir fiyattan ya da o fiyat altindan satis yapmak veya belli bir fiyattan ya da o fiyat üzerinden alim yapmak için verilen emirdir.
Teknik Analiz: Grafikler, fiyat trendleri ve hacim göstergeleri yardimi ile piyasa verilerinin analiz edilip, gelecekte var olabilecek piyasa hareketlerinin tahminlenmesi islemidir.
Temel analiz: Finansal piyasalarin gelecekteki hareketlerinin tahminlenmesi amaci ile ekonomik ve politik bilgilerin analizidir.
Temel Kur: Genel tabirle, temel kur bir yatırımcının yada işlemcinin hesaplarında tercih ettiği kurdur. FX pazarlarında, teklifler için Amerikan Doları normalde "temel" kur olarak alınır. Bu teklif yapılan döviz çiftinde 1$ birimin diğer kurdaki karşılığıdır. Bu durumun istisnaları İngiliz Poundu, Euro ve Avustralya Dolarıdır.
Tezgah Üstü Piyasa : Borsa disi yapilan tüm islemlere verilen genel ad.
Ticaret Dengesi: Bir ülkenin toplam ithalat ile toplam ihracat arasindaki farkin degeridir.
Uzun Pozisyon: Daha önceden sahip olunmayan bir para birimden alim yaparak açilan islemdir. Genellikle ana para birimi ile ifade edilir, örnegin uzun dolar (kisa Isviçre Frangi)…
Vade: Bir döviz için önceden belirlenmiş kontrat tarihi belirli olan değişim oranıdır. İlgili iki döviz kuru arasındaki faiz oranı farkına göre belirlenir.
Vadeli İşlem Sözleşmesi: Sözlesmenin taraflarini bugünden, belirlenen ileri bir tarihte, üzerinde anlasilan fiyattan, standartlastirilmis kalite ve miktardaki bir mali veya kiymeti alma ve satma yükümlülügüne sokan sözlesmedir. Vadeli islem sözlesmesi ile vadeli döviz arasindaki fark, vadeli islemlerin borsa kosullari altinda islem görmesi ancak vadeli döviz islemleri tezgâh üstü piyasalarda islem görmesidir.
Varlıkların Tahsisi: Risk yönetimi amaci ile fonlarin degisik piyasalara tahsisinin yapilmasi islemidir.
Zarar Durdur (Stop Loss): Zararı olabildigince düşük tutabilmek amaci ile açik olan işlemi belirli bir fiyattan kapatmak için verilen emirdir. Argo tabirde kol kesmek olarakta adlandırılır.