DESTEK,DİRENÇ VE TRENDLERLE STRATEJİ GELİSTİRME 3

      G.Trendler ve Kanallar Sorgulanıyor
Şu ana kadar bir trendin nasıl çizileceğini ve yorumlanması gerektiğini anlattık. Fakat o kadar kolay mı? Bilgisayarda bir grafiği açtığınız anda nereden başlayacağınızı bilemeyebilirsiniz.Trend çizerken iki tane dip veya tepe nokta belirleyin dedik ama o kadar çok tepe ve dip nokta var ki; hangi birisini dikkate almalısınız?İşte bu soruları bu bölümde cevaplamaya çalışacağız. Sonrasında ise trend analizini kullanırken gerçekten bir işe yarayıp yaramadığının yorumunu vermeye çalışacağım.
                                              Resim IV.4.1-8: Trend Çizmeye başlayalım

       Yukarıdaki grafik üzerinde hiçbir çalışma yapılmamıştır. Şimdi trend çizmeye nereden başlayacağız. Grafik 1998 ve 1999 yıllarını kapsamaktadır.Grafikte sağa doğru baktığımızda gözle görülür bir artış trendi vardır. Dolayısıyla kısa vadede artan bir trend söz konusudur. Örneğin 1 ve 2 noktasında iki tepe oluşmuş olmasına rağmen daha sonra fiyatlar bu tepenin üzerine çıkmıştır. Şimdi isterseniz daha önce direnç olan 1 ve 2 no'lu tepelerden geçen yatay bir doğru çizelim. Bunu çizdiğimizde aşağıdaki grafiği elde edeceğiz.
       Resim IV.4.1-9

       Fiyatlar 2 numaralı tepeyi de gördükten sonra hızla aşağı düşmüş ve 3 ve 4 numaralı noktalar arasında dipler yapmıştır.Dolayısıyla 1 ve 2 numaralı tepeler çok önemli direnç seviyesi haline dönüşmüştür. Dikkat edilirse 3 ve 4 numaralı dipler arasında artan bir eğim vardır. Dolayısıyla yukarı doğru bir trend çizebiliriz. İki dip noktayı birleştiren bir trend doğrusunu çizdiğimiz zaman bu doğrunun altında başka dip noktalar kalmamalıdır. Aşağıdaki grafikte 3 ve 4 numaralı noktaları birleştiren ve sağa doğru uzatılmış trend doğrusunu görmektesiniz.
        Resim IV.4.1-10'da görüldüğü üzere artan bir trend doğrusu sağa doğru uzamaktadır. Fakat dikkatimizi çeken diğer nokta, fiyatlar gitgide bu trend doğrusundan uzaklaşmıştır. 1 ve 2 numaralı tepe
seviyelerine kadar çıkmış ve bu seviyeleri yukarı kırmak için bir hayli zorlanmıştır. 1 ve 2 numaralı tepelerden çizilen yatay çizginin altına ve üstüne hareketler yapmış ve sonuçta bu direnç bölgesini yukarı
aşmayı başarmıştır.
       Bu direnç seviyesi yukarı aşıldıktan sonra 5 ve 6 numara ile gösterilen dip noktaları da oluşmuştur. 5 numaralı dip noktası aslında bir ayı tuzağı olarak ortaya çıkmıştır. Çünkü yatay direnç bölgesini yukarı geçtikten sonra yeniden bu seviyenin altına sert gerilemiş ve adeta 1 ve 2 numaralı bölgede oluşan direnci yukarı kıramayınca aşağı doğru düşüş yapıyor görünümü vermiş ama yeniden sert bir
şekilde yukarı dönmüştür.
       Resim IV.4.1-10

      Fiyatlar gitgide 3 ve 4 numaralı trendden uzaklaştığı için şimdi daha yukarı seviyelerde yeni destekler oluştu. Bu yeni destek seviyelerini belirlemek için daha kısa vadeli yeni trend çizmemiz gerekiyor. Aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi, 4 ve 5 noktalarını birleştiren bir trend daha çizelim.Grafikte görüldüğü üzere 4 ve 5 noktasını birleştirdiğimizde 6 noktası bu trend çizgisinin altında kalmıştır. Artan bir trend doğrusu çizdiğimiz zaman bu doğrunun altında yeni dip noktalar kalmamalıydı.Dolayısıyla 4 ve 5 numaralı noktaları birleştiren trend doğrusu bize gerçek destek seviyelerini sağlıklı bir şekilde vermemektedir. Aslında 6 numaralı nokta grafik üzerinde görünmüyor olsaydı, 4 ve 5 numaralı noktaları birleştiren trend doğru trend olacaktı. Ama 6 numaralı grafik içinde yer aldığından dolayı o an analiz yapan biri 4 ve 6 numaralı noktaları birleştirmelidir. Buna "4-6 trendi" adını verelim. Bu da Resim IV.4.1-12'de gösterilmiştir.
      Resim IV.4.1-11

       Resim IV.4.1-12
4 ve 6 numaralı noktaları birleştiren trend doğrusu aynı zamanda 7 numaralı dip noktadan da geçmektedir. Fiyatlar 6 numaralı dip noktasını gördükten sonra yükselmiş ve daha sonra düşüşe geçince 4 ve 6 numaralı noktalardan geçen trend doğrusuna 7 numaralı noktada çarparak yukarı dönmüştür. Dolayısıyla son trend çizgisi destek görevini yerine getirmiştir (fakat unutmayınız ki getirmeyebilirdi).Grafiği incelemeye devam edelim gerekli trend çizgilerini çizelim.8 numaralı noktaya dikkat ediniz. Bu bölgede fiyatlar 1700'lü seviyelere gelince dirençle karşılaşmaktadır. Dolayısıyla bu bölgede 1 ve 2 numaralı noktalarda olduğu gibi önemli bir direnç mevcuttur.Şimdi bu bölgeye de yatay bir direnç çizgisi çizelim. Aşağıdaki grafikte bu görülmektedir.
     Resim IV.4.1-13

Bu aşamada fiyatlar 1550 ile 1750 Tl arasında hareket yapmaktadır ve yaklaşık 2-33 ay vadeli bir kanal oluşmuştur. Şimdi oluşan bu kanalı da grafik üzerinde gösterelim. Ayrıca 4 ve 6 numaralı noktalarını birleştiren trend doğrusunun paralelini alarak yukarı doğru olan trend kanalını da çizelim
     Resim IV.4.1-14
.
    Buraya kadar olan anlatımımızda ekranımızda açık olan grafiğin üzerine gerekli tüm trend çizgilerinin nasıl çizileceğini verdik. Asıl önemli olan nokta bundan sonraki yorum ve analizdir. Fakat unutmayınız ki, eğer varolan grafikte doğru çizimler yapmazsanız yorum ve analiziniz de sağlıklı olmayacaktır.Bütün bu çizimler sonrasında şimdi yoruma geçelim. Eğer fiyatlar 8 numaralı bölgede gösterilen kanalı aşağı kırarsa 4 ve 6 numaralı noktalardan geçen trend doğrusu üzerine kadar gerileyebilir.Dolayısıyla bu tür bir durumda 1350-1450 aralığı görülebilir. Bu nedenle 1550 seviyesinin altında bir kapanış olursa ve trend kırılma kuralları gerçekleşirse satış yapıp, alım için 1400 seviyelerine kadar beklemekte fayda olacaktır. Eğer 1700 seviyelerinde oluşan direnç çizgisi yukarı kırılırsa bu durumda fiyatların yükselerek 4-6 trendinin paraleli olan çizgiye doğru hareket eder ki, 200 seviyelerine doğru bir hareketten bahsedebiliriz.Bu yorumlar sonrasında iki seçenek var. Birincisi 1550 aşağı kırılırsa sat ve alım için bekle, İkincisi ise; 1750 yukarı kırılırsa pozisyonunu bozamdan bekle veya yeni pozisyon al.
     Acaba bundan sonra ne oldu? Bu sorunun cevabını inanın,anlatımımın doğal olmasını istediğim için ben de bilmiyorum, ama şimdi birlikte incelemeye devam edeceğiz. Yukarıda verdiğimiz grafiği biraz daha yakınlaştırdık yukarıdaki analizlerimiz sonrasında biraz süre geçti ve aşağıdaki grafiği elde ettik. Alttaki grafik son fiyat hareketlerini biraz daha yakından göstermektedir.