DESTEK,DİRENÇ VE TRENDLERLE STRATEJİ GELİSTİRME 1

       Trendler fiyatların yönünü belirleyen ve analistler tarafındanbelirli kurallara göre çizilmiş olan en az iki noktadan geçendoğrulardır. Trendlerin anlamlı ve analizlerde faydalı olabilmesi için belirli kurallara göre çizilmesi ve yorumlanması gerekmektedir. Aksi halde analistin yanlış yorumlar yapmasına sebep olabilir ve yanlış yönlendirebilir.
      Başlıca üç tür trend vardır. Bunlar artan, azalan ve yatay trendlerdir. Fiyatların en azından anlamlı bir süre artış eğilimine girmesi durumunda artan, düşüş durumuna girmesinde ise azalan trendler çizilir. Yatay trendler ise fiyatların yatay bir eksen üzerinde artıp azalması sonucu ortaya çıkabileceği gibi, önemli uzun vadeli destek ve direnç oluşumlarının analizinde de kullanılır. Uzun vadeli bir trend çizildikten sonra bu uzun vadeli trendler içinde kısa vadeli düşüş trendleri de çizilebilir veya tam aksi durum da söz konusu olabilir Artan bir trend görünümü borsa literatüründe Boğa ve azalan bir trend görünümü ise Ayı piyasası olarak nitelendirilir. Son
zamanlarda yatay fiyat hareketlerinin olduğu durumlar da balık piyasası olarak adlandırmaktadır.
       Başlıca üç tür trend olduğundan bahsetmiştik. Şimdi bunlardan artan ve azalan trendlerin nasıl çizileceğini açıklamaya çalışalım.
       A. Artan Trendin Çizilmesi: Artan bir trendin çizilebilmesi için fiyatın en azından gözle görülür bir şekilde artış eğilimi gösteriyor olması ve bu artış sırasında ise fiyatların en az iki kere aşağı dönmüş
olması ve tekrar yükselişe geçmiş olması gerekmektedir.
       Yani fiyatların artışı sırasında en az iki tane dip noktası bulmalıyız ve ondan sonra trendi çizmeliyiz. Artan trendler en az iki adet dip noktadan geçmeli ve eğimi pozitif olmalıdır. Bu trendler çizilmeden önce ise fiyatların Bar grafiği çizilmeli ve trendin geçeceği noktalar kapanış fiyatları değil en düşük fiyat seviyesi noktaları olarak belirlenmelidir. Aşağıdaverdiğimiz artan trend çizilmesi örneğini inceleyiniz.
                                              Resim IV.4.1-1: Artan Trend Çizilmesi

Resim IV.4.1-1’de öncelikle fiyatların bar grafiğinin çizildiğini ve bundan sonra da iki ayrı dip noktanın belirlendiğini görüyorsunuz. Bu dip noktalar belirlendikten sonra ise bu noktaları birleştiren bir doğrunun çizildiğini görüyorsunuz. Belirlenen dip noktaların en düşük fiyat seviyeleri olduğuna dikkat ediniz. Artan trend eğrisi kesinlikle en düşük fiyat seviyeleri baz alınarak çizilmelidir.1 ve 2 numaralı noktalar daha uzun vadeli bir trend çizimi sağlarken 2 ve 4 numaralı noktalardan çizilen trend daha kısa vadelidir. Fakat 2 numaralın oktadan itibaren trendin eğiminin dikleştiğini görüyorsunuz.
     B.Azalan Trend Eğrisinin Çizilmesi
Yukarıda artan trend eğrisinin çizilmesinin tam aksine azalan tren eğrisi ise en azından iki adet tepe noktayı birleştirecek şekilde çizilmelidir. Önce bar grafik çizilir ve daha sonra en az iki tepe noktası belirlenerek bu noktalar bir doğru ile birleştirilir. Aşağıda verilen örneği inceleyiniz.
                                        Resim IV.4.1-2: Azalan Trendin Çizilmesi



















Yukarıdaki Resimde üç tane azalan trend çizilmiştir. Bunlardan 1 ve 2 noktalarından geçen en kısa vadeli, 1ve 3 noktalarından geçen biraz daha uzun vadeli, 1 ve 4 noktalarından geçen ise grafik üzerindeki en uzun vadeli trend doğrusunu göstermektedir. Trendlerin yorumlanmaları daha sonra verileceği için şimdilik sadece çizim
tekniğini öğrenmeniz yeterlidir. Örneğin yukarıdaki grafikte 1 ve 2 noktalarından geçen trend doğrusunu çizmeye gerek var mıdır? Sorusunu daha sonra cevaplayacağız.









.