Bayrak, Flama ve Kama Formasyonu

      Daha önce görmüş olduğumuz formasyonlar genellikle en az bir aylık bir sürede oluşurken bu formasyon türleri özellikle fiyatların çok ani hareketlerinde kısa bir süre için (en fazla bir iki hafta için) ortaya çıkarlar ve önemli kar potansiyeli yaratırlar.Bayrak Formasyonu : Aşağıda bayrak formasyonunun şekli çizilmiş ve açıklamalar verilmiştir.
     Şekil IV.5.3-1: Bayrak Formasyonu

        Yukarıdaki şekilde bayrak formasyonunun nasıl oluştuğuna ilişkin şekil verilmiştir. Fiyatlar kısa bir sürede artmış ve duraksamıştır. Fakat kısa bir süre iniş çıkıştan sonra tekrar aynı hızla artmıştır. Bu formasyonun en büyük özelliği dip noktadan itibaren fiyatlar X kadar artmışsa, bayrak bölgesi kırıldıktan sonra en az X miktarında fiyatlarda artış olur. Ayrıca bayrağın kırılmasıyla birlikte
işlem hacmi de önemli oranda artar. Fakat bayrak şekli oluşurken işlem hacmi çok düşük seviyeler iner. Bayrağın şekli tam bir dikdörtgen olmak zorunda değildir. Bu dikdörtgen aşağı veya yukarı
eğimli olabilir. Aşağıdaki şekilde aşağı eğimli bayrağı görmektesiniz.
      Şekil IV.5.3-2: Aşağı Eğimli Bayrak

       Flama Formasyonu : Bu tip formasyon ise aslında çık kısa süreli oluşan bir üçgendir. Üçgen formasyonlara benzemesine rağmen,normal üçgen formasyonlardan çok daha kısa sürelidir ve fiyatlar hızlı bir oranda sürekli yükseldikten sonra ortaya çıkar. Aşağıdaki şekilde flama formasyonu verilmiştir.
       Şekil IV.5.3-3: Flama Formasyonu

        Bayrak formasyonu için yukarıda yapmış olduğumuz yorumların aynısı bu formasyon için de geçerlidir. Oluşan flama aşağı, yukarı veya simetrik flama şeklinde olabilir.
        Kama Formasyonu : Bu formasyon türü flamaya benzer fakat oluşan üçgen aşağı eğimlidir ve daha keskin ve sivri bir görünüm arz eder. Aşağıdaki şekilde kama formasyonunun görüntüsü verilmiştir.
       Şekil IV.5.3-4

       Daha önce bayrak ve flama formasyonu için söylediklerimiz bu formasyon için de geçerlidir. Kama formasyonu oluşmaya başlayana kadar işlem hacmi çok yüksektir. Fiyatlar düşmeye başladığı anda işlem hacmi çok azalır, fakat kama formasyonunun yukarı doğru kırılmasıyla birlikte işlem hacmi önemli oranda artar. İşte bu durumda AL kararı verilmelidir.Yukarıdaki tüm formasyonlar yükseliş durumu için çizilmiştir.Fiyatlar aniden düşmeye başladığında da bu tip formasyonlar
oluşabilir. Yani fiyatlar hızlı bir düşüş yapar ve duraksar. İşte bu durumlarda bu tip formasyonlarla karşılaşılır. Düşüş durumlarında kama formasyonu genellikle yukarıya doğru eğimlidir.Daha önce de belirttiğimiz gibi bu formasyonlar kısa sürede oluşur. 3 haftayı geçtikleri çok nadirdir.
        Resim IV.5.3-1: Bayrak, Flama ve Kama Örnek Olay

       Yukarıdaki grafikte hem bayrak hem de kama formasyonu oluştuğunu görmektesiniz. Bu formasyonlar oluşurkenki işlem hacimlerini ve yapılan açıklamaları dikkatli bir biçimde inceleyiniz.